CFD er en forkortelse for Contract for Difference. Det betyder – frit oversat til dansk – differencekontrakt. Som navnet dermed også antyder, så er der tale om spekulation i udsving i et handelsinstrument, hvilket dermed vil kunne give dig muligheden for at tjene penge på både stigninger og fald. Det er noget, der gør sig gældende i forhold til både aktier, handel med råvarer, valutahandel og meget andet. Det fungerer på ganske simpel vis ved, at du indgår en kontrakt, som naturligvis skal indgås med visionen om, at dine valgte positioner vil komme til at svare til de reelle udsving, der sker på det tidspunkt kontrakten indgås og udløber. Det er i høj grad noget, der bruges i forhold til aktier, men det er dog mindst lige så populært at gøre brug af i forbindelse med handel med valuta.
CFD handel (eller CFD trading, som det også kaldes af mange) har – uden tvivl – oplevet en stor og massiv udbredelse samt succes på det seneste tidspunkt. Der er mange personer, der handler med både aktier og valuta, som har fundet ud af, at du har mulighed for at tjene penge på både stigninger og fald. Det er blevet meget populært at handle med udgangspunkt i CFD’er, da det kan vise sig at være meget profitabelt at tjene penge med udgangspunkt i CFD’er, hvis der er tale om en dårlig dag på markedet. Hidtil kan det sagtens tænkes, at man som nybegynder indenfor dette felt har troet, at der ingen mulighed har været for at tjene penge i sådanne tider – men ved hjælp af CFD’er er det muligt.
Hvad er CFD’er?
Når du handler med CFD’er, så indgår du reelt set en form for kontrakt med “en sælger”. Du kommer ikke til at eje aktiverne, men derimod kun positionerne, der følger aktiverne. Det betyder også, at CFD’er derfor vil falde ind under kategorien derivater. Hvis du vælger at investere i valuta med udgangspunkt i en CFD, så er det positionen i en række valutas bevægelser, du køber – sammensætningen er helt og aldeles op til dig, da den selvfølgelig er fuldkommen valgfri. Det er naturligvis en selvfølge, at idéen med en sådan investering vil være, at skulle tjene penge på et faldende marked, hvilket der er rigtig mange professionelle spekulanter, der har haft stor succes med, men det er faktisk nemmere end mange private investorer tror, det er.
Det betyder selvfølgelig også, at du kommer til at kunne enten tjene eller tabe penge på den forskel, der vil være mellem aktivets værdi ved kontraktens indgåelse og ved kontraktens udløb. Den helt store fordel ved at handle med CFD er naturligvis, at du får muligheden for selv at bestemme, om du har lysten til at gætte på, om den respektive valuta kommer til at stige eller falde i forhold til en anden given valuta. Der er både mulighed for at handle på kort og lang sigt med CFD, hvilket selvfølgelig også er ensbetydende med, at der både er mulighed for at købe, når man tror på en snarlig stigning i en valuta over for en anden, men CFD’er kan også bruges, hvis du tror, at EUR/USD vil være faldende over den næste lange periode f.eks.
Sådan foregår CFD handel
CFD handel er slet ikke så vanskeligt, når det kommer til stykket. Du indgår blot en kontrakt med en udbyder om at få part i aktivets udvikling. Den respektive kontrakt går naturligvis ud på, at du og din udbyder ved kontraktens udløb skal afregne forskellen på aktivets pris ved indgåelse og ved udløb. Det betyder også, at der ved kontraktens udløb vil blive beregnet hvorvidt differencen er negativ eller positiv, hvilket dermed også er ensbetydende med, at det er til sidst, at du kan beregne, om aktivet har udviklet sig i en retning, der er i dit favør. En kurs kan – som sagt – sagtens udvikle sig i en negativ retning, mens du fortsat vil være i stand til at tjene penge på det, hvis du har indgået en kontrakt, der tager udgangspunkt i et fald.
Hvis kontrakten ved udløb viser sig at være positiv, så får du naturligvis udbetalt gevinsten. Hvis det derimod forholder sig modsat og differencen er negativ, så skal du selvfølgelig betale denne difference i henhold til den indgåede kontrakt. Det skal naturligvis også nævnes, at du og udbyder skal aftale en margin (et gebyr) ved kontraktens indgåelse, som f.eks. kan være 5% af en investering. Der er selvfølgelig også mulighed for at investere i gearede CFD’er, hvor der blot skal indbetales en tiendedel af det beløb, der reelt set investeres, men i en sådan sammenhæng vil din margin dog fortsat beregnes på baggrund af hele det investerede beløb – uanset hvor højt eller hvor lavt et beløb, der er tale om efter den respektive gearing.
Hvis du har valgt at investere i gearede CFD’er, og din position ved kontraktens udløb viser sig at være negativ, vil du komme ud for det, der kaldes for et “margin call”. Det betyder, at den udbyder, du har indgået kontrakt med, kan kræve, at du begynder at sælge ud af din position, så du kan opretholde et acceptabelt økonomisk niveau på din konto hos den pågældende valuta. Der er naturligvis mulighed for at handle med CFD’er i samtlige af verdens indices, hvorfor du selvfølgelig også kan igangsætte CFD handel, hvis du foretrækker at handle med udgangspunkt i f.eks. EUR/USD eller hvis du derimod foretrækker at handle med udgangspunkt i DKK/GBP.
Du kan handle med alle underliggende aktiver
Én af de helt særlige fordele ved CFD trading er, at CFD’er kan bruges i alle sammenhænge. Du kan ikke blot handle samtlige former for valuta og valutasammensætninger med udgangspunkt i CFD’er, men der er ligeledes også mulighed for at handle aktier, råvarer og meget andet som et underliggende aktiv i en CFD-kontrakt. Det er selvfølgelig forskelligt fra udbyder til udbyder, hvor bredt et spektrum af muligheder, der helt konkret tilbydes i forbindelse med CFD’er, men langt de fleste tilbyder en lang række underliggende aktiver.