skip to Main Content

I forbindelse med råvarehandel vil råvarer blive handlet som futures. Det betyder i bund og grund blot, at der fastsættes en pris på råvarer, der først vil blive leveret i fremtiden – og det er selvfølgelig også heraf navnet futures er opstået. Det kan eksempelvis være efter en høstsæson eller lignende, at råvarerne bliver leveret. Det betyder også, at sælger undgår at prisen kommer til at falde uventet, og køberen kommer samtidig også til at undgå, at prisen lige pludselig ender med at stige helt uventet. Det skal naturligvis understreges, at råvarehandel kan være rigtig mange forskellige ting, da der ikke blot findes rigtig mange forskellige råvarer, men samtidig er det også forskelligt fra udbyder til udbyder, hvor stort et spektrum af forskellige muligheder, de har valgt at give deres kunder i denne forbindelse.

Hvilke former for råvarer handels der?

I grove træk er der tre ting, der kan kendetegne de reåvarer, der bliver købt og solgt på en såkaldt råvarebørs:

  1. Den første ting, der kan kendetegne de råvarer, der sælges på en råvarebørs er standardisering. De udvalgte råvarer vil til enhver tid være standardiseret og er derfor også både rå og uforarbejdede. Der er f.eks. mulighed for at handle kontrakter på hvede, men ikke på mel, som er en forarbejdet form for hvede. Der er samtidig også mulighed for at handle råolie, mens der oftest også er mulighed for at lave både guld og sølv trading på en råvarebørs. Hvad end du ønsker at lave en investering i guld eller en investering i sølv, så er det derfor også på en råvarebørs, det skal foregå.
  2. Ydermere, så er der tale om varer, der har en lang holdbarhed, eftersom det er noget, der bliver leveret på en future-kontrakt. Når du vælger at investere i en form for råvare, så er det derfor heller ikke noget, der bliver leveret fysisk og det er samtidig heller ikke noget, der er tilgængeligt til levering nu (i hvert fald ikke i de fleste tilfælde), og det er lige netop derfor, at holdbarheden på de råvarer, der handles på baggrund af futures har en lang og passende holdbarhed – dette varierer dog fra råvare til råvare.
  3. Den kontante råvarepris skal variere og dermed heller ikke befinde sig på et sikkert niveau. Årsagen til dette er, at det er denne varians i prisen, der ikke blot giver en risiko, men samtidig også et potentiale for profit – og det er lige netop dét, der er med til at skabe grundlaget for, at det er muligt at handle med råvarer på baggrund af de såkaldte futures. Det skal selvfølgelig understreges, at der også er mulighed for at handle med futures i forbindelse med andre former for aktiver end blot råvare, men der skal dog ikke være nogen tvivl om, at det hovedsageligt er noget, der bliver gjort brug af i forbindelse med råvarer og handel med dette.

Hvorfor bruges futures i forbindelse med råvarehandel?

Der er flere grunde til, at der bruges futures i forbindelse med råvarehandel. Det er dog i høj grad noget, der handler om, at det bruges til at beskytte investorerne mod store udsving i råvarepriser og -kurser. Samtidig er det også for at sikre udbyder, så investorerne ikke får muligheden for at udnytte, at der pludselig kommer en kraftig prisudvikling. Formålet med futures er dog ikke at hverken købe eller sælge den egentlige råvare, men derimod at indgå en kontrakt med udgangspunkt i den respektive form for råvare. Det betyder også, at idéen med dette er, at der indgås en kontrakt med levering af råvaren i fremtiden, medmindre kontrakten allerede er blevet afviklet inden det tidspunkt – og det vil den selvfølgelig være i langt de fleste tilfælde.

Handle med råolie

Køberen af en kontrakt, der er baseret på futures vil dermed også få den underliggende råvare til en købspris, der er fastsat af sælger på forhånd. Sælgeren af sådanne futures vil dermed sælge den handlede råvare til køber ved udløbsdatoen til en fast salgspris. Det er naturligvis udviklingen i prisen på råvaren i løbet af den periode, hvor du ejer den respektive kontrakt, der er med til at diktere, hvorvidt der er tale om et underskud eller et overskud på din investering. Derfor er det også dette, du skal tage udgangspunkt i, hvis du skal handle med råvare, hvad end du har interesse i, at skulle handle med guld, olie, sølv, hvede eller en helt femte form for råvare.

Det skal naturligvis understreges, at det i langt de fleste tilfælde vil forholde sig således, at den råvare, som kontrakten er baseret på aldrig vil blive leveret til vedkommende, der holder den pågældende kontrakt. Det skyldes naturligvis at køberen vil sælge sin futures videre og dermed vil en anden person også overtage den pågældende kontrakt, inden den udløber. Det betyder naturligvis også, at du sagtens kan handle med råvarer uden at skulle frygte, at du pludselig ender med at få leveret guld, sølv eller hvede for de penge, du har valgt at investere i futures. Det er forskelligt fra råvare til råvare, hvor lang tid en sådan kontrakt vil strække sig over, men det er ligeledes også noget, der varierer fra udbyder til udbyder, hvorfor du ikke vil være tvunget til at skulle være fastsat til en pris.

Hvor kan jeg handle råvarer?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er mulighed for at handle med råvarer hos et væld af forskellige udbydere, så hvis du f.eks. allerede er tilmeldt én af de mange såkaldte brokers på det danske marked, så er der også gode forudsætninger for, at der er mulighed for at handle med råvarekontrakter hos dem. Der findes dog en række af udbydere, hvilket blandt andet tæller eToro, Plus500, Markets.com, FX Pro og mange andre former for platforme og udbydere, der giver dig muligheden for både at købe og sælge råvarer, uanset om du har intentioner om at handle med råvarer på kort eller lang sigt, og uanset om du har intentioner om at skulle bruge instrumenter som f.eks. CDF’er og deslige.

Back To Top